Informatieve geschiedeniswandeling voor 8-88jr, bij de tv-serie ‘Het Verhaal Van Nederland’, aflevering ‘Kapers en Kooplui’ (S01E07).
Briefing: schrijf een script met een creatieve en enthousiasmerende toon dat publiek van jong tot oud een leuke wandeling biedt, tegelijk met een spannend stukje geschiedenis. De app met deze podwalk is inmiddels >80.000 keer gedownload.
VOICE OVER DAAN SCHUURMANS:
Welkom in Hoorn, leuk dat je er bent! En welkom in de zeventiende eeuw, want daar gaat onze reis vandaag naartoe. We beginnen hier op het wandelpad, met het water aan onze linkerhand.
De zeventiende eeuw, die noemden we vroeger ook wel de Gouden Eeuw. Dat was omdat Nederland in die tijd heel rijk werd. Maar daar profiteerde eigenlijk maar één procent van de bevolking van – de rest moest gewoon hard werken en had een zwaar leven. En zoals we straks gaan zien, zitten er ook donkere kanten aan dit stuk van onze geschiedenis. Daarom noemen we het nu niet meer Gouden Eeuw, maar gewoon: zeventiende eeuw.
Wie waren wij Nederlanders eigenlijk, in de zeventiende eeuw?
Langzaam aanzwellend rumoer als van een drukke markt; kooplieden die exotische waar aanprijzen: ‘zijde uit de Oost, echte zijde uit de Oost!’ ‘Kruidnagelen, twee ons voor de prijs van één!’
VOICE OVER CON’T:
In de zeventiende eeuw ontstond voor het eerst echte wereldhandel, waar Nederland een belangrijke rol in speelde. In het hele land, maar zeker ook hier in Hoorn, kon je ineens allerlei nieuwe, onbekende dingen kopen. Specerijen uit de Verre Oost, mooie stoffen, koffie en porselein. Je kon het zo gek niet bedenken of het was te koop. Al die koopwaar werd natuurlijk door iemand hier gebracht. Door een internationale grootmacht, waar je vast weleens van hebt gehoord: De Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Oftewel, de VOC.
Een van de kantoren van de VOC stond in Hoorn. We gaan vandaag vanalles ontdekken over de VOC. De spannende race over de zee, waarmee het allemaal begon. Hoe de VOC het alleenrecht kreeg op de overzeese handel. En hoe dat zorgde voor heel veel rijkdom, maar ook voor een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.
[…]
Geef een reactie